Op fietsvakantie? Hier een aantal tips!

Begin klein

Ga je voor het eerst op reis? Begin dan met een korte fietstocht met één of twee overnachtingen, dan merk je direct of je iets vergeten bent. Vooral als je gaat kamperen is dit aan te raden, je hebt dan meer bagage waar je aan moet wennen en bent meer afhankelijk van je eigen spullen. Begin bijvoorbeeld gewoon in Nederland, we hebben een fantastisch netwerk van fietspaden en knooppunten. Zo krijg je een heerlijk vakantiegevoel met vertrouwde en veilige verkeerssituaties.

Navigatie

De dagen van lastige papieren kaarten en gedrukte gidsen liggen ver achter ons, maar goed ook! Al dat papier is ontzettend zwaar en kan niet tegen regen. Garmin maakt perfecte oplossingen om te navigeren met GPS, de apparaten zijn waterdicht en de accu gaat met gemak de hele dag mee. Vind je dit een te grote investering? Grote kans dat je op dit moment een goede gps in je hand hebt, de meeste smartphones zijn krachtig genoeg om goed te navigeren. Met Apps zoals Komoot kun je bestaande routes zoeken, maar ook zelf routes uitstippelen en navigeren. Een recente e-bike met Bosch systeem (generatie 3) is uit te breiden met een telefoonhouder die tegelijk de accu oplaadt, zo kun je ook met je telefoon de hele dag navigeren. Als je geen e-bike hebt maar je fiets wel een naafdynamo heeft kan hier een USB lader op aangesloten worden. Deze levert genoeg stroom om de dag door te komen. Kom gerust bij ons in de winkels langs om te informeren of deze opties op je huidige fiets kunnen.

Als een veertje

Op het gewicht van je bagage letten betaald zich zeker terug. De fiets heeft minder te lijden en jij ook, vooral als je de bult op moet! Bij elektrische fietsen neemt de actieradius aanzienlijk af bij een hoger totaalgewicht. Zoals eerder aangegeven is papier erg zwaar, tijdschriften boeken, etc. kun je het beste zo veel mogelijk digitaal meenemen. Als je gaat kamperen zit er veel verschil in het gewicht van de kampeerspullen, let hier bij de aanschaf goed op. Denk er ook aan dat bijvoorbeeld de tent en slaapzak klein opgeborgen kunnen worden, je moet het immers wel mee kunnen nemen.

Iets wat vaak onderschat wordt is het gewicht van kleding, spijkerbroeken en wandelschoenen zijn vaak zwaar. Bovendien droogt katoen langzaam als het nat wordt, niet ideaal dus. Speciale fiets- en outdoor kleding worden gemaakt van synthetische materialen die lichter zijn en sneller drogen. Door met laagjes te werken kun je zware truien en jassen thuislaten, dit scheelt ook ontzettend veel ruimte in je tas. Hebben natuurlijke materialen toch je voorkeur, kijk dan naar kleding van merinowol. Dit is net zo praktisch en licht als de synthetische varianten, met het voordeel dat het minder snel gaat stinken.

Over snel drogen gesproken, het is natuurlijk beter als het helemaal niet nat wordt. Goede tassen van bijvoorbeeld Ortlieb zorgen ervoor dat alles droog en veilig opgeborgen zit. Behalve de standaard fietstassen zijn ontzettend veel oplossingen om alles op de fiets mee te krijgen.

Goede regenkleding beschermt je tegen regen en kou. Wij zijn fan van Agu Go! broeken en jassen, lichte regenkleding die je klein op kunt vouwen. De stof van deze kleding ademt goed genoeg om hem ook als windjack te gebruiken, dus die kun je ook thuislaten.

Het voordeel van een goede fietsbroek met kwaliteitszeem spreekt voor zich, zit je toch niet helemaal lekker? Dan kijken we graag even met je mee of je zithouding goed is. Natuurlijk moet ook het zadel goed afgesteld staan en bij je passen. Welk zadel geschikt is... dat is erg persoonlijk. Daarom kun je bij ons een zadel altijd een tijdje proberen en eventueel nog omruilen. Net zo lang tot het goed is.

Pssssssssssstt

Shit! Dat klinkt als een lekke band. Moderne banden zijn ontzettend lekbestendig, ook de rest van het materiaal wordt steeds beter en betrouwbaarder, maar er kan natuurlijk altijd iets mis gaan. Bij een fiets met derailleursysteem is het relatief makkelijk om onderweg een band te vervangen. Maar ook voor fietsen met een naafversnelling is er een handige oplossing, namelijk een binnenband met twee einden. Deze binnenband is onderbroken, waardoor je de band kunt vervangen zonder het wiel te demonteren.

Voor overige pechgevallen is het altijd handig om klein gereedschap mee te nemen. Essentieel zijn: setje inbussleutels, kabelbinders, pompje, bandenlichters, kettingolie, mesje/schaar. Een kettingschakel met ponsje is vooral voor fietsen met derailleur aan te raden. Deze gereedschappen zijn in zogenaamde multitools gecombineerd als alles in 1 oplossing. Deze zijn natuurlijk bij ons verkrijgbaar. Kleine tip; doe een paar latex handschoenen in je pechsetje, weegt niks en je handen blijven lekker schoon. Er zijn talloze filmpjes te vinden over hoe je pech onderweg op kunt lossen. Natuurlijk kunnen wij hier ook uitleg over geven.

Helm op!

Behalve alles wat je voor de fiets nodig hebt moet je natuurlijk ook goed aan jezelf denken. Ik adviseer altijd om een helm op te doen, vooral in het buitenland zijn de wegen vaak slechter en niet altijd op fietsers ingericht. Met hoofdletsel naar een vreemd ziekenhuis is natuurlijk één van de laatste dingen die je wilt.

Ga je fietsen als het warm is, zorg dan dat je voldoende drinken binnen handbereik aan boord hebt en vergeet de zonnebrandcrème niet. Snacken op de fiets is niet alleen lekker, maar ook nodig als je lange dagen in het zadel maakt. Je caloriebehoefte schiet omhoog, dus een tasje waar je tijdens het fietsen bij kunt is ideaal. Ook algemene zaken zoals een EHBO kit en een toilettasje zijn onmisbaar.

Tot slot

Met een beetje voorbereiding en een relatief kleine investering kun je dus prima met de fiets op pad! Veel van de benodigde spullen heb je waarschijnlijk zelfs al. Heb je nog spullen, advies of uitleg nodig? Kom dan gewoon even langs in ons filiaal in Oldenzaal of Hengelo. 

Veel fietsplezier!

Oldenzaal Hengelo
Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren. Wil je meer weten? Lees het hier.